Κυνήγι Παιχνιδιών

 Κυνήγι Παιχνιδιών

Μια ιστορία για το πώς το παιχνίδι ρόλων μπορεί να ενισχύσει πολύτιμα soft skills

Σύμφωνα με το λεξικό του Cambridge(1), το παιχνίδι ρόλων αποτελεί τη διαδικασία του να προσποιείσαι ότι είσαι κάποιος άλλος, στο πλαίσιο της εκμάθησης μιας νέας δεξιότητας. Μια πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ότι η χρήση των παιχνιδιών ρόλων για την εκμάθηση soft skills επιτρέπει στα παιδιά να λύσουν μόνα τους προβλήματα συμπεριφοράς και να εργαστούν για περισσότερο χρόνο ανεξάρτητα, χωρίς την παρέμβαση ενηλίκων(2). 

Η Σουζάνα και ο Γρηγόρης, γονείς τριών παιδιών - του Πέτρου ηλικίας 3 ετών, της Μαρίας ηλικίας 5 ετών και του Ανδρέα ηλικίας 15 ετών - διάβασαν αυτή τη μελέτη και αποφάσισαν να βρουν τα ιδανικά παιχνίδια ρόλων για τα αγαπημένα τους παιδιά. Άλλωστε, ποιος δε θέλει να δει τα παιδιά του να προοδεύουν, να διαχειρίζονται καλύτερα τον εαυτό τους και να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες; Έτσι, οι δύο γονείς ξεκίνησαν για ένα "κυνήγι παιχνιδιών".  

Το πρώτο που τράβηξε την προσοχή τους ήταν το επιτραπέζιο παιχνίδι Master Chef, ιδανικό για τον έφηβο γιο τους που δεν έχανε επεισόδιο και από την ομώνυμη τηλεοπτική εκπομπή! Αυτό το επιτραπέζιο φέρνει τους παίκτες αντιμέτωπους με μια σειρά από μίνι παιχνίδια, όλα σχεδιασμένα να δοκιμάσουν τις μαγειρικές ικανότητες και τη γαστρονομική τους ευφυΐα. Δεν υπάρχει καλύτερη ιδέα για τον νεαρό σεφ τους που συνεχώς πειραματίζεται στην κουζίνα! Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, ο Ανδρέας θα κληθεί να λάβει αποφάσεις, βελτιώνοντας, έτσι, τις δεξιότητες πρωτοβουλίας του. Την ίδια στιγμή, έχοντας να επιλέξει ανάμεσα σε πολυάριθμα υλικά, θα δοκιμάσει την κριτική του σκέψη και τις ικανότητές του στη λήψη αποφάσεων. Επίσης, μιας και πρόκειται για ομαδικό, επιτραπέζιο παιχνίδι, θα εξασκήσει τις επικοινωνιακές αλλά και τις ομαδικές του δεξιότητες. “Θα το πάρουμε σίγουρα αυτό το παιχνίδι!” αναφωνεί ο Γρηγόρης. 

‘Τι θα κάνουμε με τη μικρή μας ηθοποιό που λατρεύει το θέατρο και τα μιούζικαλ;” αναρωτιέται η Σουζάνα. Ο Γρηγόρης σταματάει μπροστά από το διάδρομο με την Πέππα και ένα τεράστιο χαμόγελο σχηματίζεται στα χείλη του. Μόλις βρήκαν το ιδανικό δώρο για τη μικρή τους κόρη. Και οι δύο γονείς κοιτάζουν ταυτόχρονα την Πέππα Κουκλοθέατρο. “Η Μαρία θα το λατρέψει” αναφωνεί ο μπαμπάς της. Και το καλύτερο είναι ότι δεν θα παίζει απλά με τις αγαπημένες της φιγούρες, αλλά την ίδια στιγμή θα χρησιμοποιεί την δημιουργικότητα και την περιέργεια της για να δημιουργήσει μια φανταστική ιστορία για τις δύο μαριονέτες. “Ανυπομονώ για την πρεμιέρα!” λέει η Σουζάνα με ενθουσιασμό. 

Ήρθε η ώρα να βρεθεί ένα παιχνίδι και για τον βενιαμίν της παρέας. Οι γονείς είναι προβληματισμένοι. Τι μπορούν να βρουν για τόσο μικρή ηλικία; Η απάντηση βρίσκεται μπροστά στα μάτια τους. Και ονομάζεται Cocomelon Μουσικό Σετ Γιατρού Με Λειτουργίες. Ο Πέτρος, σε αντίθεση με άλλα μικρά παιδιά της ηλικίας του, λατρεύει να πηγαίνει στο γιατρό. Έχει περιέργεια για όλα τα ιατρικά εργαλεία, όπως το στηθοσκόπιο και το θερμόμετρο. Μπορεί να μην ξέρει ακόμα πώς ακριβώς να τα χρησιμοποιεί, αλλά αυτό το παιχνίδι παρέχει ιατρικά εργαλεία για να παίξει και να εξετάσει όλους όσους βρίσκονται στο δωμάτιο. Ο Πέτρος θα ελέγξει την καρδιά των γονιών του με το στηθοσκόπιο, τη θερμοκρασία τους με το θερμόμετρο και θα τους κάνει μια ανώδυνη ένεση με τη σύριγγα, ενώ θα τραγουδάει το τραγούδι "doctor checkup"! Με αυτό το παιχνίδι, ο μικρός Πέτρος θα μάθει να επικοινωνεί καλύτερα με τους άλλους και να διαχειρίζεται τον εαυτό του ως ένας μικρός γιατρός.   

"Τώρα έχουμε έναν σεφ να μαγειρεύει τα γεύματά μας, μια ηθοποιό να διασκεδάζει όλη την οικογένεια και έναν γιατρό να μας ελέγχει στο σπίτι! Πόσο τυχεροί είμαστε;" ρωτάει ο Γρηγόρης τη γυναίκα του αστειευόμενος. Οι δύο γονείς ανυπομονούν να δείξουν τα νέα παιχνίδια στα παιδιά τους και να δουν τις αντιδράσεις τους.

Για μια ακόμη φορά τα παιχνίδια είναι… κάτι παραπάνω από απλά παιχνίδια. Επιτρέπουν στα παιδιά να ανακαλύψουν τον κόσμο γύρω τους μέσα από διαφορετικές οπτικές γωνίες, να ξεφύγουν από τη ρουτίνα και να καλλιεργήσουν τις πιο σημαντικές δεξιότητες από όλες, τα soft skills. 

References 
1) https://dictionary.cambridge.org/dictionary/english/role-play
2) https://nwcommons.nwciowa.edu/education_masters/161/  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ