Το Πάρτι Γενεθλίων της Χριστίνας ή Ένα Πάρτι Soft Skills;

Το Πάρτι Γενεθλίων της Χριστίνας ή Ένα Πάρτι Soft Skills;

 Ποια soft skills ενισχύονται μέσα από το παιχνίδι; 

Όλα είναι έτοιμα για το πάρτι γενεθλίων της Χριστίνας. Οι γονείς της έχουν στολίσει το σπίτι με μπαλόνια και η τούρτα είναι έτοιμη στο ψυγείο, μαζί με τα 7 κεράκια. Η Χριστίνα έχει απλώσει όλα της τα παιχνίδια στο σαλόνι και ανυπομονεί να έρθουν οι αγαπημένοι φίλοι της για να παίξουν. Το πρώτο κουδούνι χτυπά!
Ο Γιώργος μπαίνει μέσα τρέχοντας και αγκαλιάζει τη φίλη του. Η Χριστίνα προτείνει με ενθουσιασμό: «Μέχρι να έρθουν οι υπόλοιποι ας παίξουμε με τις Akedo φιγούρες μάχης, το δώρο της μαμάς μου για τα γενέθλιά μου - όποιος κερδίσει τρώει περισσότερη τούρτα! Είναι παιχνίδι μάχης, βάζουμε τις φιγούρες στο ειδικό χειριστήριο και όποιος πετύχει το καλύτερο χτύπημα κερδίζει.». Στον ένατο γύρο το σκορ είναι ισοπαλία και η ένταση μεταξύ τους έχει κορυφωθεί. Τα παιδιά πρέπει να ρισκάρουν τα χτυπήματά τους  για να κερδίσουν. Ο Γιώργος παίρνει την πρωτοβουλία, κάνει πρώτος την κίνησή του και κερδίζει. «Ναι! Δύο κομμάτια τούρτα για μένα!» Η Χριστίνα είναι απογοητευμένη, όμως διαχειρίζεται τη σύγκρουση με το φίλο της, αφού παραδέχεται ότι η μάχη ήταν δίκαιη.  

Η διαχείριση συγκρούσεων, η ανάληψη ρίσκου και η πρωτοβουλία, είναι μερικά από τα soft skills που ανέπτυξαν ο Γιώργος και η Χριστίνα μέσα από το παιχνίδι. Οι Akedo φιγούρες μάχης προσφέρουν στα παιδιά ελεγχόμενες συνθήκες σύγκρουσης, τις οποίες καλούνται να διαχειριστούν. Η διαχείριση συγκρούσεων ορίζεται ως η διαδικασία αντιμετώπισης των αντιληπτών διαφωνιών που προκύπτουν από διαφορετικές απόψεις, στόχους και ανάγκες. Όταν χρησιμοποιούμε αποτελεσματικές τεχνικές διαχείρισης, οι αρνητικές επιπτώσεις της σύγκρουσης περιορίζονται. Το μυστικό της επιτυχίας του παιχνιδιού είναι η ανάληψη ρίσκου και πρωτοβουλίας την κατάλληλη στιγμή. Ως ανάληψη ρίσκου θεωρείται μια πράξη που ενέχει κίνδυνο ή ρίσκο για την επίτευξη ενός στόχου, ενώ η πρωτοβουλία είναι το soft skill που μας επιτρέπει να καταστρώσουμε ένα νέο σχέδιο για την επίτευξη ενός σκοπού.

Το κουδούνι χτυπά ξανά. Αυτή τη φορά έχουν καταφθάσει οι τρεις καλύτερες φίλες της Χριστίνας, μαζί με τα μικρότερα αδέρφια τους. Το σαλόνι μετατρέπεται σε πραγματικό παιδότοπο. Η Χριστίνα μοιράζεται τις αγαπημένες κούκλες Amicicci Φιλαράκια της μικρής της αδερφής και το σπίτι με το πουλάκι Cocoritos για να παίξουν τα αδέρφια των φίλων της. Ενώ τα παιδιά διασκεδάζουν, η μητέρα της Χριστίνας παρατηρεί ότι τα παιδιά έχουν βάλει τις κούκλες να μιλάνε μεταξύ τους, ενώ το πουλάκι είναι το κατοικίδιο τους, στο οποίο προσφέρουν φροντίδα και φαγητό.

Μέσα από το παιχνίδι με τις κούκλες και το σπίτι με το πουλάκι, τα παιδιά καλλιεργούν τις επικοινωνιακές δεξιότητες αλλά και την ενσυναίσθησή τους. Φροντίζοντας τις ανάγκες της κούκλας αλλά και το πουλάκι, τα παιδιά δείχνουν ενσυναίσθηση, δηλαδή μπαίνουν στη θέση του άλλου, αναγνωρίζοντας τις σκέψεις και τα συναισθήματά  του. Την ίδια στιγμή, βάζοντας τις κούκλες Amicicci να συνομιλούν ενισχύουν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες, δηλαδή τη διαδικασία ανταλλαγής πληροφοριών μέσω ενός κοινού συστήματος συμβόλων, σημείων ή συμπεριφοράς. 

Στην πόρτα τώρα εμφανίζεται η αγαπημένη θεία της Χριστίνας, έχοντας αγκαλιά το ενός έτους μωρό της. Με τη βοήθεια του μπαμπά της, η Χριστίνα διαλέγει να δώσει στο μωρό το Baby Shark μουσικό υποβρύχιο με σχήματα. Αμέσως, του δείχνει πώς, όταν βάζει όλα τα σχήματα στη σωστή θέση, παίζει το τραγούδι baby shark! Το μωρό γελάει και επιχειρεί να δοκιμάσει μόνο του να κάνει το ίδιο. Δεν πρόκειται όμως απλά για ένα διασκεδαστικό παιχνίδι! Μέσα από τη διαδικασία αυτή, το μωρό αναπτύσσει τα soft skills ανάληψης πρωτοβουλίας και επίλυσης προβλημάτων. Με άλλα λόγια, εξοικειώνεται στη διαδικασία αναζήτησης λύσης σε μια πρόκληση.

Τελικά, πρόκειται για ένα απλό πάρτι γενεθλίων ή για ένα πάρτι soft skills; Τα soft skills μπορούν να βελτιωθούν μέσα από μικρές, καθημερινές πράξεις, όπως το παιχνίδι! Με αυτό σαν γνώμονα, στη Morphoses εκθέτουμε τα παιδιά σε πραγματικές προκλήσεις μυστηρίου και διασκέδασης, δίνοντάς τους όλα τα απαραίτητα εφόδια για να ενισχύσουν τις δεξιότητες τους και να πετύχουν τους μελλοντικούς τους στόχους. 

Άλλωστε, όταν η διασκέδαση συνδυάζεται με τη μάθηση, όλα είναι δυνατά. 

*soft skills = οι δεξιότητες (προσωπικά χαρακτηριστικά) που επιτρέπουν σε κάποιον να αλληλεπιδρά αποτελεσματικά και αρμονικά με άλλους ανθρώπους.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ