Το Παιχνίδι του Απλού Παρατηρητή: Ποιες δεξιότητες ενισχύει;

Το Παιχνίδι του Απλού Παρατηρητή: Ποιες δεξιότητες ενισχύει;

Τι κοινό έχουν οι Gormiti, οι κούκλες Unique Eyes και μια φιγούρα Harry Potter; 

Τώρα που έχουμε πλέον καλύψει τους διάφορους τύπους παιχνιδιών, ας εξερευνήσουμε περισσότερες ανθρώπινες δεξιότητες που ενισχύονται μέσα από τα παιχνίδια Giochi Preziosi. Άραγε μπορείτε να εντοπίσετε τις ανθρώπινες δεξιότητες στα παρακάτω παραδείγματα; 

Ο Ιάκωβος έχει τοποθετήσει προσεκτικά τους Gormiti του, έτσι ώστε να κοιτάνε απειλητικά τους Gormiti της Νίνας, στήνοντας έτσι ένα πεδίο μάχης! Ποιός θα κάνει την πρώτη κίνηση; Ξαφνικά, η Νίνα αναλαμβάνει πρωτοβουλία. Αρπάζει τον Gormiti της και πριν καν ο Ιάκωβος το καταλάβει, ρίχνει τον δικό του από το τραπέζι. “NAI!” φωνάζει. “Στο έχω πει Ιάκωβε, πρέπει να οργανώσεις τις κινήσεις σου, εάν θέλεις να με κερδίσεις. Ίσως την επόμενη φορά!”. Ο Δημήτρης, που παρακολουθούσε με ενδιαφέρον το παιχνίδι, συμφώνησε, λέγοντας: “Είμαι περίεργος να δω την επόμενη μάχη Των Αρχόντων της Φύσης. Θα είναι απίστευτη!”. 

Τα κορίτσια είναι ενθουσιασμένα με τις νέες τους Unique Eyes κούκλες. Ενώ πίνουν τσάι, η Ελένη σχολιάζει: "Κορίτσια, ξέρετε τι σκέφτομαι; Είμαστε υπεύθυνες για τις κούκλες μας. Πρέπει να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις για το ποιον θα παντρευτούν. Ο Τζον Τζον μπορεί να μην είναι ο κατάλληλος για όλες! Άσε που κάποιες κούκλες μπορεί να μην θέλουν να παντρευτούν! Ίσως η Unique Eyes κούκλα μου να ταιριάζει τέλεια με τη φιγούρα Harry Potter". Τα υπόλοιπα κορίτσια συμφώνησαν, πίνοντας μία γουλιά τσάι. 



Τι κοινό έχουν οι δύο αυτές ιστορίες; Και οι δύο εμπεριέχουν το παιχνίδι του απλού παρατηρητή, έναν άλλο τύπο παιχνιδιού που πρότεινε η Κοινωνιολόγος Parten. Σε αυτό το είδος παιχνιδιού, κάποια παιδιά παρατηρούν με ενδιαφέρον τους άλλους να παίζουν, χωρίς, όμως, να συμμετέχουν. Παρ’ ότι η παρατήρηση αποτελεί φυσιολογικό τμήμα της αναπτυξιακής πορείας των παιδιών, πολλοί ενήλικες πιστεύουν ότι τα παιδιά τα οποία απλώς παρατηρούν είναι μοναχικά ή φοβούνται να αλληλεπιδράσουν με τα υπόλοιπα. Ωστόσο, δεν είναι πάντοτε έτσι. Το παιχνίδι του θεατή μπορεί να προάγει ανθρώπινες δεξιότητες όπως η περιέργεια, αφού τα παιδιά εστιάζουν την προσοχή τους στον τρόπο που οι φίλοι τους επιλέγουν να παίξουν, η ενεργητική ακρόαση μια και οι θεατές ακούν τους διαλόγους των παικτών χωρίς οι ίδιοι να παρεμβαίνουν και η αυτοδιαχείριση, δεδομένου ότι καλούνται να διαχειριστούν τις δικές τους επιθυμίες και συναισθήματα.

Τι άλλο κοινό όμως έχουν αυτές οι δύο ιστορίες; Ενώ ορισμένα από τα παιδιά προτίμησαν να είναι παρατηρητές, άλλα παιδιά, όπως ο Ιάκωβος και η Νίνα, αποφάσισαν να αναλάβουν έναν πιο ενεργό ρόλο. Αυτό είναι ένα δείγμα του συνεργατικού παιχνιδιού, όπου τα παιδιά μαθαίνουν να εκφράζουν τα συναισθήματά τους και να λύνουν κάθε πρόβλημα που συναντούν. Πιο αναλυτικά, με το συνεργατικό παιχνίδι τα παιδιά αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και αρχίζουν να συμμετέχουν περισσότερο σε αυτό που κάνουν οι άλλοι γύρω τους. Κατά τη διάρκεια αυτού του τύπου παιχνιδιού, τα παιδιά έχουν παρόμοιους στόχους, όπως για παράδειγμα τη δημιουργία ενός στίβου μάχης Gormiti. 

Οπότε, τώρα ξέρετε: οι Gormiti, οι κούκλες Unique Eyes ακόμα και… ο Harry Potter μπορούν να παίξουν μαζί! Αρκεί όμως ποτέ - μα ποτέ - να μην υποτιμάμε τη δημιουργικότητα των παιδιών.

References:

https://www.healthline.com/health/parenting/types-of-play#_noHeaderPrefixedContent
https://www.canr.msu.edu/news/the_power_of_play_part_1_stages_of_play 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ