Το Κυνήγι του Βυθισμένου Χρυσού

Το Κυνήγι του Βυθισμένου Χρυσού

Έχει αποδειχθεί ότι τα παιχνίδια περιπέτειας έχουν πολλά οφέλη για τα παιδιά, καθώς μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση των δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων. Σε αυτά τα παιχνίδια, οι παίκτες συχνά αντιμετωπίζουν γρίφους ή προκλήσεις που απαιτούν από αυτούς να σκέφτονται κριτικά για να προχωρήσουν στο επόμενο επίπεδο. Αυτό το είδος παιχνιδιού μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν την ικανότητα στρατηγικής και δημιουργικής σκέψης, η οποία μπορεί να είναι χρήσιμη σε διάφορες καταστάσεις της πραγματικής ζωής (1). Επιπλέον, τα παιχνίδια περιπέτειας μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση των κινήτρων και της δέσμευσης των παιδιών στη μάθηση. Μελέτες έχουν δείξει ότι όταν τα παιδιά είναι αφοσιωμένα και έχουν κίνητρα, είναι πιο πιθανό να κατανοήσουν και να αποκτήσουν γνώσεις (2). Τα παιχνίδια περιπέτειας μπορούν να αποτελέσουν έναν διασκεδαστικό και διαδραστικό τρόπο για να κρατήσουν τα παιδιά αφοσιωμένα και με κίνητρα για μάθηση.

Όλα ξεκίνησαν όταν η Ιωάννα ζήτησε από τον μπαμπά της να παίξουν μαζί ένα παιχνίδι περιπέτειας. “Σε παρακαλώ, μπορούμε να παίξουμε το θησαυρό του καρχαρία, το παιχνίδι που μου πήρες για τα γενέθλια μου;” Ποιός γονιός θα μπορούσε να αντισταθεί σε αυτά τα κουταβίσια μάτια; Ο θησαυρός του καρχαρία είναι ήδη στο τραπέζι. Ο μπαμπάς αρχίζει να αποκαλύπτει την ιστορία πίσω από το παιχνίδι… “Μια φορά κι έναν καιρό, στον απέραντο ωκεανό, υπήρχε ένας κυνηγός που αναζητούσε τον απόλυτο θησαυρό. Είχε ακούσει φήμες για ένα βυθισμένο πλοίο που περιείχε περισσότερο χρυσό και κοσμήματα από οποιοδήποτε άλλο στην ιστορία. Αποφασισμένος να το βρει, ξεκίνησε το ταξίδι του, αλλά δεν ήξερε ότι ο θησαυρός φυλασσόταν από έναν άγριο και θανατηφόρο καρχαρία". Το μικρό κορίτσι ακούει ενεργά τον μπαμπά του. Ανυπομονεί να σώσει τον κυνηγό. Εκείνος συνεχίζει...  

"Καθώς έψαχνε τον πυθμένα του ωκεανού, βρήκε το πλοίο, αλλά μόλις πάτησε το πόδι του, εμφανίστηκε ο καρχαρίας με τα σαγόνια του ορθάνοιχτα. Ο κυνηγός παγιδεύτηκε, χωρίς διέξοδο. Μέχρι τώρα! Ο στόχος μας είναι να σώσουμε τον κυνηγό. Πώς; Θα ανοίξουμε τα σαγόνια του καρχαρία και θα τραβήξουμε τον κυνηγό έξω σε ασφαλές μέρος. Αλλά η περιπέτεια δεν τελειώνει εκεί! Μόλις σώσουμε τον κυνηγό, ήρθε η ώρα να τεμαχίσουμε τον καρχαρία και να χρησιμοποιήσουμε τη δημιουργικότητα και τη φαντασία μας για να δούμε τι μυστικά κρύβει μέσα του!" 

"Όταν τελικά βρούμε το σεντούκι του θησαυρού, μπορούμε να το ρίξουμε στο νερό και να το δούμε να βυθίζεται στον πυθμένα. Αργά αλλά σταθερά, το σεντούκι θα ανοίξει και ο θησαυρός μας θα επιπλεύσει στην κορυφή. Είναι στην κριτική μας σκέψη να προσπαθήσουμε να μαζέψουμε όλο το θησαυρό, καθώς λύνουμε αυτό το μυστήριο".

"Είσαι λοιπόν έτοιμη να ακολουθήσεις τον κυνηγό στο ταξίδι του και να δούμε αν έχουμε αυτό που χρειάζεται για να νικήσουμε τον καρχαρία και να διεκδικήσουμε τον απόλυτο θησαυρό;" ρωτάει ο μπαμπάς.

Το κορίτσι γνέφει ενθουσιασμένο. "Ας το κάνουμε!" 

Αυτόν τον ενθουσιασμό και την αποφασιστικότητα θέλουμε από τα παιδιά μας στη ζωή τους! Την ώρα του παιχνιδιού και κάθε ώρα της ημέρας. 


References 

1) https://www.kumon.co.uk/blog/how-games-and-puzzles-help-a-childs-development/ 
2) https://files.eric.ed.gov/fulltext/EJ1081372.pdf 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ