Μοναχικό, Συμβολικό & Συνεργατικό Παιχνίδι: Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το παιδί μου και τί μαθαίνει;

Μοναχικό, Συμβολικό & Συνεργατικό Παιχνίδι: Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το παιδί μου και τί μαθαίνει;

Εάν αναρωτιέστε “Ποιές είναι οι διαφορές μεταξύ των τύπων παιχνιδιού;” ή “Ποιος τύπος ταιριάζει σε κάθε παιχνίδι;” ήρθε η ώρα να σας αποκαλύψουμε σιγά σιγά το μυστικό! Στις επόμενες γραμμές, όχι μόνο θα μάθετε για το μοναχικό, το συμβολικό και το συνεργατικό παιχνίδι, αλλά θα δείτε και πρακτικά παραδείγματα εφαρμογής τους! Και σαν να μην έφτανε αυτό, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στις δεξιότητες που ενισχύονται μέσα από κάθε παιχνίδι! Οπότε... δέστε τη ζώνη σας και ετοιμαστείτε για απογείωση!

Μοναχικό παιχνίδι.

Ο Γιάννης λατρεύει να παίζει με το ξύλινο καστράκι του. Πέρασε ώρες να το χτίζει. Μάλιστα ήταν τόσο απορροφημένος με αυτό, που δεν άκουσε καν το κουδούνι της πόρτας, όταν ο μπαμπάς του γύρισε από τη δουλειά. Έχετε παρατηρήσει τα παιδιά σας να διασκεδάζουν χωρίς να δίνουν σημασία στο περιβάλλον γύρω τους; Το μοναχικό παιχνίδι είναι πολύ φυσιολογικό στα παιδιά, ειδικά μέχρι την ηλικία των 4 ετών, καθώς τους επιτρέπει να εξερευνήσουν ελεύθερα τον κόσμο, να κατακτήσουν κινητικές και γνωστικές δεξιότητες και να προετοιμαστούν για το ομαδικό παιχνίδι. Παράλληλα, μαθαίνουν να έχουν μεγαλύτερη αυτογνωσία και να είναι δημιουργικά, δύο σημαντικά soft skills για τη ζωή. 

Έχετε ξεμείνει από ιδέες για μοναχικά παιχνίδια; Το Peppa Pig Megamat Χαλάκι-Παζλ με οχημάτακι έρχεται να σας λύσει τα χέρια! To μαλακό χαλάκι σε κομμάτια παζλ που περιέχεται, επιτρέπει στο παιδί σας να χρησιμοποιήσει τη δημιουργικότητα και την κριτική του σκέψη για να ενώσει τα κομμάτια, να δημιουργήσει την πόλη της αγαπημένης του Πέππα και στη συνέχεια να την εξερευνήσει με το μικρό κόκκινο αυτοκινητάκι της. 

Αν, ωστόσο, το παιδί σας δεν ενδιαφέρεται για τη… γεωγραφία, κανένα πρόβλημα, μπορεί πάντα να διαλέξει από μια ευρεία γκάμα επιλογών. Το Sevi ξυλόφωνο, με τα φωτεινά του χρώματα και τον ιδιαίτερο ήχο του θα γοητεύσει αμέσως τους μικρούς λάτρεις της μουσικής! Το ίδιο ισχύει και για τα Sevi ξύλινα γράμματα: ένας μικρός εξερευνητής με ζωηρή φαντασία μπορεί να μετατρέψει αυτά τα οικολογικά γράμματα σε όποια πραγματική ή και… φανταστική λέξη μπορεί να εμπνευστεί! Ετοιμαστείτε για πολύ δημιουργικό παιχνίδι!

Συμβολικό παιχνίδι. 

  Η Άννα τελευταία φαίνεται να απολαμβάνει πολύ να ζωγραφίζει με τον καλύτερο της φίλο, τον Αντώνη, πολύ περισσότερο από το να παίζει μόνη της με τα αγαπημένα της παιχνίδια. Έχετε παρατηρήσει ποτέ το παιδί σας να ενδιαφέρεται περισσότερο για τους συμπαίκτες του παρά για το ίδιο το παιχνίδι; 

Το συμβολικό παιχνίδι επιτρέπει στα παιδιά να χρησιμοποιήσουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες, όπως η κοινωνική ευαισθητοποίηση, η επικοινωνία, η ομαδική εργασία και η λήψη αποφάσεων, προκειμένου να εμπλακούν με άλλα παιδιά ή ενήλικες κατά τη διάρκεια μιας δραστηριότητας. Μια καλή ιδέα για συμβολικό παιχνίδι είναι οι φιγούρες Goo Jit Zu Galaxy Attack Ήρωες, οι επτά…γαλαξιακοί ήρωες που όσο και αν τους ζουλήξετε, ξανά επιστρέφουν πάντοτε στην αρχική τους μορφή! Πόσο καλά θα επικοινωνούσε μια ομάδα φίλων μέσω των επτά ηρώων; Θα συνεργάζονταν προκειμένου να νικήσουν το μεγάλο γαλαξιακό... κακό; 

Συνεργατικό παιχνίδι. 

  Ο Βασίλης δε χορταίνει αυτό το νέο παιχνίδι που του έφερε η μαμά του. Αυτός και οι φίλοι του αναλαμβάνουν καθήκοντα, θέτουν από κοινού τους κανόνες και μοιράζονται τους ίδιους στόχους προκειμένου να νικήσουν. Με το συνεργατικό παιχνίδι, τα παιδιά μαθαίνουν να εκφράζουν τα συναισθήματά τους και να επιλύουν κάθε πρόβλημα που έρχεται στο δρόμο τους. Μπορεί να προκύψουν συγκρούσεις, αλλά αυτό είναι πολύ φυσιολογικό. 

Όπως πιθανότατα έχετε καταλάβει μέχρι τώρα, αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενισχύσουν τα παιδιά ανθρώπινες δεξιότητες όπως η ευελιξία, η υπευθυνότητα, η επικοινωνία, η ομαδική εργασία, η λήψη αποφάσεων, η διαχείριση συγκρούσεων, η επίλυση προβλημάτων, η κριτική σκέψη και η συναισθηματική νοημοσύνη. Πώς θα μπορούσαμε να σας αφήσουμε χωρίς μια πρόταση για συνεργατικό παιχνίδι; Οι φιγούρες Roblox Game Packs  είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Αυτό το παιχνίδι προσφέρει στα παιδιά σας ατελείωτες ώρες διασκέδασης, αφού τους επιτρέπει να δημιουργήσουν ιστορίες για τους χαρακτήρες, ενισχύοντας έτσι τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες και τη διαχείριση συγκρούσεων όπως και τη συναισθηματική τους νοημοσύνη. 

Μείνετε συντονισμένοι - στο επόμενο άρθρο έρχονται… περισσότερα παιχνίδια, περισσότεροι τύποι παιχνιδιών και περισσότερα soft skills! Μέχρι τότε, καλή διασκέδαση!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ