Μια Νύχτα στο Kουκλόσπιτο

Μια Νύχτα στο Kουκλόσπιτο

Γνωρίζατε ότι, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα(1), το παιχνίδι με κούκλες επιτρέπει στα παιδιά να ενισχύουν μία σειρά από soft skills, όπως η ενσυναίσθηση και η δημιουργικότητα; Ας δούμε τι συμβαίνει όταν τέσσερις κούκλες… ζωντανεύουν και συζητούν!

“Ώρα για ύπνο” ψιθυρίζει η μαμά της Αναστασίας. Γρήγορα γρήγορα, η μικρή μαζεύει τις αγαπημένες της κούκλες και τις τοποθετεί στο κουκλόσπιτο πριν κοιμηθεί. Η Nancy πηγαίνει στο μπάνιο, γιατί της αρέσει να χτενίζει τα πλούσια μαλλιά της. Η Sadie ξαπλώνει στο δωμάτιο με τη μεγάλη ντουλάπα, μιας και λατρεύει τη μόδα. Τέλος, η Miraculous Ladybug και το σούπερ μωρό, η Sisi, που λατρεύουν τη δράση, κατευθύνονται προς το γυμναστήριο. Η Αναστασία πέφτει χαρούμενη για ύπνο. Όμως, με το που νυχτώνει όλα αλλάζουν… 

Ξαφνικά οι κούκλες ζωντανεύουν και συγκεντρώνονται στο σαλόνι του κουκλόσπιτου. Η Miraculous Ladybug και η Sisi φέρνουν μαζί τους τα στρώματα γυμναστικής, ενώ η Nancy συνεχίζει να χτενίζει τα πλούσια μαλλιά της. Η Sadie, αφού επέλεξε το ντύσιμο της βραδιάς, καλεί τις φίλες της στο μηνιαίο συμβούλιο. “Ήρθε η ώρα να δούμε την πρόοδο της Αναστασίας! Στόχος μας ήταν να τη βοηθήσουμε να αναπτύξει τα soft skills της μέσα από το παιχνίδι. Τι λέτε, το πετύχαμε;”. 



Τον λόγο παίρνει η Sisi, αφού πιει μια γουλιά γάλα από το μπουκάλι της: “Η Αναστασία με φρόντισε όταν ήμουν άρρωστη. Μου έδωσε ζεστό γάλα και με σκέπασε με την κουβέρτα της. Έδειξε ενσυναίσθηση(2) στον πόνο μου, δηλαδή κατανόησε τις ανάγκες και τα συναισθήματά μου και πήρε τις κατάλληλες αποφάσεις για να γίνω καλά”. Η λήψη αποφάσεων αφορά στη διαδικασία επιλογής μιας σωστής και αποτελεσματικής πορείας δράσης ανάμεσα σε εναλλακτικές λύσεις, με σκοπό την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος. 

Οι υπόλοιπες κούκλες συμφωνούν. Η Nancy παίρνει το λόγο: “Θυμάστε την ημέρα που μας έβαλε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας, επειδή τσακωνόμασταν για το ποια έχει το πιο ιδιαίτερο στυλ; Είμαι σίγουρη ότι ενίσχυσε τις επικοινωνιακές της δεξιότητες, δηλαδή τη διαδικασία ανταλλαγής πληροφοριών μέσα από ένα κοινό σύστημα συμβόλων και συμπεριφοράς. Παράλληλα έμαθε να διαχειρίζεται καλύτερα τις σχέσεις(3), άρα να δημιουργεί υγιείς σχέσεις, χάρη σε εμάς. Σωστά;” 

Η Miraculous Ladybug αφήνει το στρώμα γυμναστικής και συμπληρώνει: “Και ας μην ξεχνάμε τη φορά που σκέφτηκε τόσο δημιουργικά, διοργανώνοντας μια ολόκληρη κουκλόπολη για εμάς!”. “Τι σημαίνει να οργανώσει;” ρωτάει η Sisi. “Οι οργανωτικές δεξιότητες είναι οι ικανότητες να χρησιμοποιούμε το χρόνο, την ενέργεια και τους πόρους μας με τρόπο αποτελεσματικό, ώστε να πετυχαίνουμε το στόχο μας”, εξηγεί η Miraculous Ladybug, προσθέτοντας: “Ένα από τα πιο σημαντικά soft skills που έχει κατακτήσει η Αναστασία είναι η αποδοχή και η ενσωμάτωση της διαφορετικότητας, δηλαδή η συμπερίληψη όλων των ανθρώπων, πραγμάτων ή ιδεών καθώς και η δίκαιη και ισότιμη αντιμετώπισή τους. Δείτε εμάς! Είμαστε τόσο διαφορετικές και όμως κατάφερε να δημιουργήσει μια οικογένεια, χωρίς διακρίσεις”. 



Οι κούκλες σκέφτονται για λίγο και σύντομα αντιλαμβάνονται ότι τόσο καιρό, δεν έχουν απλώς διασκεδάσει την Αναστασία, αλλά μέσα από το παιχνίδι την έχουν βοηθήσει να αναπτύξει μια σειρά από soft skills που θα την κάνουν καλύτερη φίλη, καλύτερη συμμαθήτρια, καλύτερο άνθρωπο! 

 

References

1) Hashmi, S., Vanderwert, R. E., Price, H. A., & Gerson, S. A. (2020). Exploring the Benefits of Doll Play Through Neuroscience. Frontiers in Human Neuroscience, 14. doi:10.3389/fnhum.2020.560176 https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnhum.2020.560176/full 

2) https://www.psychologynow.gr/arthra-psyxikis-ygeias/proagogi-psyxikis-ygeias/ensynaisthisi/7079-ensynaisthisi-vlepontas-ton-kosmo-mesa-apo-ta-matia-tou-allou.html 

3) https://www.forbes.com/sites/forbescoachescouncil/2020/03/31/relationship-management-the-key-to-achieving-it-all/?sh=370f8f52da2c 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ