Κατοικίδια - παιχνίδια, κάτι παραπάνω από απλά παιχνίδια!

Κατοικίδια - παιχνίδια, κάτι παραπάνω από απλά παιχνίδια!

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων πλησιάζει! Αναγνωρίζοντας τη θετική επίδραση που έχουν τα κατοικίδια στην ανάπτυξη των παιδιών, η δασκάλα θέλει να ευαισθητοποιήσει τους μικρούς μαθητές για τη σημασία της φροντίδας των ζώων. Άλλωστε, έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ των κατοικίδιων ζώων και των υψηλών επιπέδων αυτοεκτίμησης, γνωστικής ανάπτυξης και κοινωνικών δεξιοτήτων στα παιδιά(1). Για να ξυπνήσει τη δημιουργικότητα και την περιέργεια των παιδιών, η δασκάλα τους αναθέτει μια διαφορετική εργασία…

“Για την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων θα ήθελα να φέρετε στο νηπιαγωγείο το αγαπημένο σας ζώο - παιχνίδι και να εξηγήσετε γιατί το διαλέξατε. Μπορεί να είναι ό,τι ζώο επιθυμείτε…ακόμα και…γουρουνάκι!” ανακοίνωσε η δασκάλα στην τάξη. Τα παιδιά αμέσως αρχίζουν να σκέφτονται ποιο ζωάκι - παιχνίδι θα φέρουν. 

Οι μέρες περνούν και η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων φτάνει. Η δασκάλα καλεί έναν - έναν τους μαθητές να παρουσιάσουν, αφού πρώτα τους ρωτά: “Παιδιά, το ξέρατε ότι τα κατοικίδια ζώα επηρεάζουν την ψυχολογία μας (2); Για να δούμε τα δικά σας κατοικίδια - παιχνίδια! Γιατί τα διαλέξατε; Ευθύμη, είσαι πρώτος!”

Ο Ευθύμης σηκώνεται και παρουσιάζει τη σκυλίτσα Blue. “Με τη Blue μαθαίνω να λύνω μυστήρια, αφού πρώτα συγκεντρώσω όλα τα στοιχεία που θα μου δώσει. Όταν της χαϊδεύω την κοιλίτσα, γαβγίζει σαν κανονικό σκυλάκι! Την προσέχω πολύ και την παίρνω πολλές αγκαλιές. Ξέρω ότι τα σκυλάκια θέλουν αγάπη και προσοχή και γι’ αυτό κάθε μέρα μετά το σχολείο της μιλάω και της λέω πώς ήταν η μέρα μου κι εκείνη είναι πάντα εκεί να με ακούσει και να με καταλάβει”. 

Σειρά έχει η Μαρίνα. Εκείνη βγάζει από την τσάντα της τη Lucky το γουρουνάκι. “Η Lucky χρειάζεται καθημερινή φροντίδα. Την πηγαίνω βόλτα και την ταΐζω με το μπιμπερό της όταν πεινάει. Προσέχω πάντα να φροντίζω όλες τις ανάγκες της. Η Lucky είναι πολύ τρυφερή και θέλει αγκαλιές και φιλιά! Μπορεί να μην είναι σκυλάκι, αλλά αυτό δε σημαίνει κάτι, γιατί όλα τα ζώα θέλουν αγάπη!” 

Το λόγο παίρνει η Νίκη. “Εγώ θα σας δείξω το λούτρινο Emotion Pets κουταβάκι μου. Το κουτάβι μου πίνει νερό από το μπουκάλι του και, όταν θέλει φροντίδα, κλαίει για να μου το δείξει. Ευτυχώς, έχω τα αξεσουάρ του κτηνιάτρου, όπως θερμόμετρο και πετσετούλα, και αμέσως το φροντίζω. Δε θέλω να κλαίει το κουτάβι μου, γι΄αυτό προσέχω πάντα να μην ξεχνάω να του δίνω όλα όσα χρειάζεται.” Τέλος, είναι η σειρά του Αλέξανδρου. “Εγώ δεν μπορούσα να αποφασίσω και έτσι έφερα και τα 12 Washimals ζωάκια μου. Τα βλέπετε χρωματιστά γιατί εγώ τα ζωγράφισα! Μπορείτε να βρείτε ένα κόκκινο κουνελάκι, μια πράσινη γάτα και ένα μωβ σκύλο! Όταν τα κάνω μπάνιο πάντα προσέχω να τα σκουπίσω με την πετσέτα για να μην κρυώσουν! Τα αγαπάω πολύ.”

Η δασκάλα χαμογελάει πλατιά. Τα μικρά παιδιά, χωρίς να το καταλάβουν, περιέγραψαν μια σειρά από soft skills που καλλιεργούν με τη φροντίδα των κατοικίδιων - παιχνιδιών τους. Όλα τα παιδιά έδειξαν σημάδια συναισθηματικής νοημοσύνης, αφού κατανόησαν τις ανάγκες των ζώων τους, τα φρόντισαν και εξέφρασαν τα συναισθήματά τους για αυτά. Η δασκάλα παρατήρησε τη δημιουργικότητα και την περιέργεια των παιδιών για τους αγαπημένους τους φίλους, αφού μαζί τους έλυσαν μυστήρια, πήγαν βόλτες, ζωγράφισαν και ανέλαβαν το ρόλο του κτηνιάτρου. Άλλα δύο βασικά soft skills που τονίζονται μέσα από την ενασχόληση με τα κατοικίδια - παιχνίδια είναι η υπευθυνότητα και η πρωτοβουλία, αφού τα παιδιά ανέλαβαν μόνα τους σημαντικές υποχρεώσεις για την ευημερία των μικρών τους φίλων. 

Το μάθημα τελειώνει και το κουδούνι χτυπάει. Η δασκάλα πέτυχε το στόχο της. Τα παιδιά, μέσω των παιχνιδιών, κατάφεραν να αναπτύξουν τον εαυτό τους, να καλλιεργήσουν τις δεξιότητες τους και να δείξουν στοργή και φροντίδα στα ζωάκια - παιχνίδια. 
References
1) https://www.mdpi.com/1660-4601/14/3/234/html 
2) https://www.psychologytoday.com/us/blog/animals-and-us/201707/why-kids-pets-are-better


ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ