Η Κορυφή του Έβερεστ στο σαλόνι μας

Η Κορυφή του Έβερεστ στο σαλόνι μας

Τα παιχνίδια δράσης και στρατηγικής αποτελούν έναν εξαιρετικό τρόπο για την ανάπτυξη και την ενίσχυση σημαντικών soft skills, όπως η επίλυση προβλημάτων, η λήψη αποφάσεων και η κριτική σκέψη. Tα παιχνίδια δράσης και στρατηγικής είναι ικανά να αποτελέσουν έναν διασκεδαστικό και ελκυστικό τρόπο εξάσκησης και βελτίωσής των soft skills. Την ίδια στιγμή, προωθούν την ομαδικότητα, την επικοινωνία και τη συνεργασία, καθώς οι παίκτες πρέπει συχνά να συνεργάζονται για την επίτευξη ενός κοινού στόχου. Συνολικά, τα οφέλη από τα παιχνίδια δράσης και στρατηγικής είναι πολλαπλά και μπορούν να έχουν θετικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη και την επιτυχία ενός παιδιού στη ζωή. 


Όλοι έχουμε ακούσει την έκφραση “όταν δεν πάει ο Μωάμεθ στο βουνό, πάει το βουνό στον Μωάμεθ”. Τι κάνουμε ως γονείς όταν τα μικρά παιδιά μας αποφασίζουν πως θέλουν αύριο το πρωί να ανέβουν την κορυφή του… Έβερεστ; Μα φυσικά φέρνουμε το Έβερεστ στο σαλόνι μας με το πρωτότυπο επιτραπέζιο δράσης και στρατηγικής Η κορυφή του Έβερεστ. Οι παίκτες επιχειρούν να ανεβάσουν τους ορειβάτες τους στην κορυφή του Έβερεστ, όμως θέλει προσοχή! Ο αντίπαλος παίκτης βρίσκεται στην άλλη πλευρά του βουνού και ίσως προλάβει να ρίξει τους ορειβάτες κάτω. Για περισσότερη διασκέδαση, το παιχνίδι παίζεται και σε ομάδες. 

Για να ανεβάσουν επιτυχώς τους ορειβάτες τους, οι παίκτες καλούνται να χρησιμοποιήσουν soft skills όπως η λήψη αποφάσεων, δηλαδή η διαδικασία αναζήτησης της καλύτερης επιλογής ανάμεσα σε διαφορετικές εναλλακτικές επιλογές (1) και η κριτική σκέψη, με άλλα λόγια η διαδικασία κατά την οποία σκεφτόμαστε προσεκτικά μια ιδέα ή ένα θέμα, χωρίς να επιτρέπουμε τα συναισθήματα ή άλλες απόψεις να επηρεάζουν την απόφασή μας (2). Την ίδια στιγμή, οι παίκτες καλούνται να λύσουν ένα πρόβλημα, την επιτυχή ανάβαση των ορειβατών τους, και είναι οι ίδιοι υπεύθυνοι για την έκβαση του παιχνιδιού. Πιο αναλυτικά, οι νεαροί παίκτες μαθαίνουν να λαμβάνουν πρωτοβουλίες καθώς η νίκη κρίνεται από τις δικές τους επιλογές και αποφάσεις. Όποιος επιλέξει να ρισκάρει και να βάλει το τσεκούρι αναρρίχησης ψηλότερα έχει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας! Επομένως τελικά τι μαθαίνουν τα παιδιά μέσα από το παιχνίδι; Η υπευθυνότητα, η ανάληψη πρωτοβουλίας και ρίσκου όχι μόνο είναι θεμιτές δεξιότητες, αλλά είναι και αυτές που θα μας φέρουν ένα βήμα πιο κοντά στην επιτυχία!  

Στην περίπτωση που έχετε περισσότερους από δύο παίκτες που επιθυμούν να παίξουν την Κορυφή του Έβερεστ, τότε τα soft skills που αναπτύσσονται είναι ακόμα περισσότερα. Για να κερδίσουν το παιχνίδι, οι παίκτες χρειάζεται να συνεργαστούν, να επικοινωνήσουν αποτελεσματικά και να λειτουργήσουν ως ομάδα και όχι ως μονάδα. Μόνο έτσι θα καταφέρουν να ανεβάσουν του ορειβάτες τους στην πιο ψηλή κορυφή του κόσμου. Ακριβώς όπως γίνεται και στην πραγματική ζωή! Κανένας ορειβάτης δεν επιχειρεί την ανάβαση σε βουνό…μόνος του! Θα ήταν μια ολοκληρωτική καταστροφή! 

Γίνεται κατανοητό πως τα παιχνίδια στρατηγικής και δράσης μπορούν να αποτελέσουν έναν ιδανικό τρόπο για να ενισχύσουν τα παιδιά τα soft skills τους. Συμμετέχοντας σε τέτοιου είδους παιχνίδια, τα παιδιά μπορούν να αναπτύξουν σημαντικές δεξιότητες ζωής, οι οποίες θα αποβούν κρίσιμες τόσο σε προσωπικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. 


Βιβλιογραφικές αναφορές 
1) https://dictionary.cambridge.org/dictionary/english/decision-making 
2) https://dictionary.cambridge.org/dictionary/english/critical-thinking 


ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ