Ενίσχυση της Πρωτοβουλίας των Παιδιών μέσω της Μάθησης με βάση το Παιχνίδι

Ενίσχυση της Πρωτοβουλίας των Παιδιών μέσω της Μάθησης με βάση το Παιχνίδι

Πώς ένα «Ηφαίστειο» μπορεί να ξυπνήσει την πρωτοβουλία των παιδιών μας 

Η πρωτοβουλία αποτελεί ένα βασικό χαρακτηριστικό που πρέπει να αναπτύξουν τα μικρά παιδιά, καθώς τα βοηθά να γίνουν πιο ανεξάρτητα και να κινητοποιηθούν (1). Όταν τα παιδιά αναπτύσσουν την δεξιότητα της πρωτοβουλίας, είναι πιο πιθανό να αναλάβουν νέα καθήκοντα και προκλήσεις, γεγονός που μπορεί να τα βοηθήσει να μάθουν και να αναπτυχθούν. Η πρωτοβουλία μπορεί επίσης να βοηθήσει τα παιδιά να αποκτήσουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, καθώς είναι σε θέση να αναλάβουν περισσότερες ευθύνες και να λάβουν τις δικές τους αποφάσεις (2). Μπορεί επίσης να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν κρίσιμα soft skills, όπως η επίλυση προβλημάτων και η ομαδικότητα, καθώς συνεργάζονται με άλλους για την επίτευξη στόχων. Η προώθηση της πρωτοβουλίας στα μικρά παιδιά μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά θετικών αποτελεσμάτων, τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον.  

Πώς όμως ενισχύουμε την πρωτοβουλία στα παιδιά; Μέσω του παιχνιδιού, φυσικά (3)! Η μάθηση με βάση το παιχνίδι έχει γίνει μια ευρέως αναγνωρισμένη μέθοδος για την ενίσχυση της συμμετοχής των παιδιών και της καλλιέργειας των soft skills (3). Γνωρίζατε ότι ένα παιχνίδι ηφαίστειο είναι ικανό να... ξυπνήσει την πρωτοβουλία και την κριτική σκέψη των παιδιών μας;  
Το ηφαίστειο - η μεγάλη απόδραση είναι ένα διαδραστικό επιτραπέζιο παιχνίδι για όλη την οικογένεια. Οι παίκτες πρέπει να πιάσουν όσα περισσότερα διαμάντια μπορούν, προτού το ηφαίστειο εκραγεί! Όμως, δεν θα είναι μια εύκολη δοκιμασία, αφού και άλλοι κυνηγοί διαμαντιών θα επιχειρήσουν να συλλέξουν τα διαμάντια πρώτοι. Όπως ίσως έχετε καταλάβει, το soft skill της πρωτοβουλίας είναι αυτό που θα αποτελέσει το κλειδί για την πολυπόθητη νίκη, αφού τα διαμάντια δεν θα…έρθουν μόνα τους! Ακόμα, όταν το παιχνίδι παίζεται σε ομάδες, οι παίκτες πρέπει να συνεργαστούν με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας και να επικοινωνήσουν αποτελεσματικά, ώστε να συλλέξουν όσα περισσότερα διαμάντια μπορούν και να κερδίσουν τους αντιπάλους τους, προτού το ηφαίστειο εκραγεί. 

Η έρευνα (4) έχει δείξει ότι η μάθηση μέσω του παιχνιδιού μπορεί να αυξήσει τις λεκτικές και μη λεκτικές πρωτοβουλίες που ακολουθούνται από μια ποικιλία αντιδράσεων που ενισχύουν την αλληλεπίδραση και τη συμμετοχή των παιδιών4. Επιπλέον, το παιχνίδι βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν φυσικές δεξιότητες, όπως ο συντονισμός και η ισορροπία, καθώς και γνωστικές δεξιότητες, όπως η επίλυση προβλημάτων και η λήψη αποφάσεων. Το παιχνίδι επιτρέπει επίσης στα παιδιά να εξερευνήσουν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους και να εκφραστούν με τρόπο φυσικό και ευχάριστο γι' αυτά. Επιπλέον, ενισχύει αποτελεσματικά την κοινωνικοποίηση των παιδιών και την ανάπτυξη των επικοινωνιακών και κοινωνικών τους δεξιοτήτων. Μπορεί επίσης να βοηθήσει τα παιδιά να αντιμετωπίσουν το άγχος και τα αρνητικά συναισθήματα, παρέχοντας ένα ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον για την αυτοέκφραση. 

Συνοψίζοντας, το παιχνίδι είναι μια σημαντική πτυχή της ανατροφής ενός παιδιού και θα πρέπει να ενθαρρύνεται ως ζωτικό μέρος της καθημερινότητάς του. Πόσο μάλλον όταν αυτό το παιχνίδι είναι ένα…ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί!

References 
1) https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S187704281631360X 
2) https://www.verywellmind.com/initiative-versus-guilt-2795737 
3) https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/feduc.2022.751801/full 
4) https://link.springer.com/article/10.1007/s10643-019-00952-6

ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ