Τα παιδιά μου ζωγραφίζουν δίπλα δίπλα αλλά δεν αλληλεπιδρούν! Τί συμβαίνει;

Τα παιδιά μου ζωγραφίζουν δίπλα δίπλα αλλά δεν αλληλεπιδρούν! Τί συμβαίνει;

 

 

Μια ιστορία για…παράλληλους κόσμους

Είναι γεγονός ότι το πρώτο μας άρθρο αποτέλεσε το ζέσταμα για τι επρόκειτο να ακολουθήσει. Οι βάσεις τέθηκαν. Τώρα, ήρθε η ώρα για διασκέδαση. Ας… ανακατέψουμε λίγο τα πράγματα! Το σημερινό άρθρο θα αποκαλύψει διαφορετικούς συνδυασμούς τύπων παιχνιδιού και φυσικά προτάσεις παιχνιδιών για τους μικρούς μας φίλους. Έτοιμοι;  


Παράλληλο παιχνίδι.

Όταν ο Νίκος και η Κατερίνα πήραν στα χέρια τους δύο σπειρογράφους σχεδιασμού για να παίξουν, ο ενθουσιασμός τους δεν μπορούσε να κρυφτεί. Πέταξαν όλες τις μπογιές τους στο πάτωμα, η μαμά τους έβαλε την αγαπημένη τους μουσική στο στερεοφωνικό, και η διασκέδαση ξεκίνησε! Η φαντασία των παιδιών πήρε φωτιά, καθώς χρησιμοποίησαν κάθε είδους χρωματικούς συνδυασμούς. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, ενώ δεν αλληλεπιδρούσαν μεταξύ τους, τα δύο αδέρφια μοιράζονταν τον ίδιο ενθουσιασμό και χαρά! Αυτός ο τύπος παιχνιδιού ονομάζεται παράλληλο παιχνίδι και παρατηρείται όταν τα παιδιά παίζουν το ένα δίπλα στο άλλο, χωρίς να αλληλεπιδρούν. 

Έχετε παρατηρήσει τα παιδιά σας να απολαμβάνουν το παράλληλο παιχνίδι; Τότε, επιτρέψτε μας να μοιραστούμε μαζί σας τον… Νάσο τον Πικάσο, ένα από τα πιο αγαπητά παιχνίδια για παιδιά ηλικίας 3-9 ετών που τους παρέχει τα τέλεια εργαλεία για να δημιουργήσουν σπειροειδείς ζωγραφιές, να τις χρωματίσουν και, τελικά, να τις κρατήσουν. Και πώς θα τις εμπλουτίσουν; Φυσικά με τις χρωματιστές ξυλομπογιές Crayola! Κι αν εμπνεύστηκαν και έγιναν και οι ίδιοι μικροί Πικάσο, με τους χοντρούς πλενόμενους μαρκαδόρους Crayola τα παιδιά μπορούν να εκφράσουν περισσότερες καλλιτεχνικές ανησυχίες, χωρίς εσείς να… ανησυχείτε για τους τοίχους σας! 



Ένα άλλο παιχνίδι που δίνει την ευκαιρία στους μικρούς μας φίλους να ζωγραφίσουν αγαπημένους τους χαρακτήρες είναι οι Peppa Pig - Φιγούρες για ζωγραφική. Ποιος δεν λατρεύει τις ιστορίες της Πέππα; Ή τη ζωγραφική; Επιπλέον με αυτό το παιχνίδι τα παιδιά εκφράζονται δημιουργικά ενώ μοιράζονται τη διασκέδαση - και ευελπιστούμε και τις νερομπογιές τους! 

Μπορεί εύλογα να αναρωτιέστε τι όφελος έχουν τα παιδιά από το παράλληλο παιχνίδι. Εάν αφήσουμε στην άκρη τη διασκέδαση, το παράλληλο παιχνίδι μαθαίνει στα παιδιά να βρίσκονται στο ίδιο περιβάλλον με συνομήλικους, ενώ συμμετέχουν σε παρόμοιες δραστηριότητες παιχνιδιού. Με άλλα λόγια, προάγει τις... ανθρώπινες δεξιότητες! Εκτός από τη δημιουργική σκέψη και την περιέργεια, το παράλληλο παιχνίδι ενισχύει την αυτοδιαχείριση, την κριτική και δομημένη σκέψη αλλά και την προσαρμοστικότητα. Να θυμάστε, με το παράλληλο παιχνίδι τα παιδιά μαθαίνουν να παίζουν, δηλαδή μαθαίνουν πώς να σχετίζονται με τους άλλους. Υπό αυτή την έννοια, το παράλληλο παιχνίδι είναι το τελικό στάδιο πριν το παιδί σας συνδεθεί με κάποιον άλλο και επομένως καλλιεργεί τις κοινωνικές και συναισθηματικές του δεξιότητες. 

Παράλληλοι συνδυασμοί.  

Η ιδιαιτερότητα των παραπάνω παιχνιδιών έγκειται στην ευελιξία τους. Με άλλα λόγια, δεν ταιριάζουν μόνο σε ένα μόνο είδος παιχνιδιού. Εάν έχετε μοναχοπαίδι, και του αρέσει να ζωγραφίζει, είστε τυχεροί - δεδομένου ότι τα παιχνίδια δεν απαιτούν την κοινωνική αλληλεπίδραση, το παιδί μπορεί να παίξει και μόνο του! Όμως, οι συνδυασμοί δεν τελειώνουν εδώ! Για παράδειγμα, με τις φιγούρες Peppa Pig - Φιγούρες για ζωγραφική, η διασκέδαση δεν χρειάζεται να τελειώσει όταν τα παιδιά ολοκληρώσουν το βάψιμο. Με λίγη καθοδήγηση, αν χρειάζεται, μπορούμε να παίξουμε όλοι μαζί με τις πλέον πολύχρωμες φιγούρες, ενισχύοντας τις ικανότητες των παιδιών για συνεργασία και επικοινωνία. Στο τέλος του παιχνιδιού, το παιδί σας μπορεί να καταγράψει την εμπειρία του, τα συναισθήματά του και τις σκέψεις του, εάν το επιθυμεί, μόνο του ή με τη βοήθειά σας, ώστε να μάθει να εκφράζει τι νιώθει και θέλει - με άλλα λόγια, να καλλιεργήσει τη συναισθηματική του νοημοσύνη! Τα ημερολόγια με εκπλήξεις είναι μια εναλλακτική, διασκεδαστική πρόταση για να καταγράψουν τα παιδιά σκέψεις και συναισθήματα.



Ποιο είναι, επομένως, το ηθικό δίδαγμα; Ας χρησιμοποιήσουμε τη φαντασία μας στο παιχνίδι! Μέχρι την επόμενη φορά, ας ζωγραφίσουμε, ας παίξουμε και ας γελάσουμε, είτε μόνοι, είτε με φίλους! 


ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ